For nogle år siden deltog jeg i et event med Søren Ejlertsen fra Aarstiderne, hvor vi talte om økologisk landbrug.
Jeg husker, hvordan Søren var meget optaget af jordlaget, altså jordbund og grobunden for grønsagerne,
og at han ikke kunne understrege nok, hvor vigtigt det var ikke at udpine jordlaget.
For mig var det svært ikke at drage paralleller til havbunden. For både jordlaget og
havbunden er begge grobund for et godt og rigt udbytte.
Hos Grøndals får vi kun tun fisket på stang og line, som den dag i dag stadigvæk er den fortrukne tunfiskemetode på Azorerne.
Tunfiskeri med stang og line foregår på den måde, at man fra bådens stævn, med kikkert spejder efter bevægelser i havoverflade,
som der opstår ved tunfiskenes jagen, og for herefter at sejle ind i området.
Når man nærmer sig området slukkes bådens motor og et sprinkleranlæg tændes for at lokke tunfiskene til.
Sprinklerne pumper havvand op og sprøjter det ud på havoverflade for at simulere bevægelserne af småfisk som tunfiskene jager.
Nu kan fiskerne let og problemfrit plukke tunfisk en af gangen med deres bambusstænger.
Grøndals makrel fanges i Atlanterhavet ud for Portugals kyst og forarbejdes efter en snart
100 år gammel tradition hos fiskekonserves-producenten Pinhais.
Makrellen fiskes fra små fartøjer med specialnet, så bifangst og skader på havmiljøet undgås.
Makreller lever hovedsageligt af plankton og har derfor et ekstremt lavt indhold af tungmetaller.
Makrellen er derfor en af de sundeste fisk på markedet. Fyldt med vitaminer og gavnlige mineraler,
sunde fedtsyrer og masser af protein. Og naturligvis pakket i BPA-fri dåser.
Grøndals ansjoser fiskes i Biscayen, også kaldt det spanske hav blandt lokale. Fiskeriet foregår med mellemstore fiskefartøjer, hvor fiskerne bruger en skånsom not fiskemetode, med et net, hvor fiskene ikke hejses op i en stor sammenklemt bunk. Derimod hales nettet ind og trækkes op til lige under havoverfladen, hvilket giver fiskerne mulighed for at “skovle” de sarte ansjoser og med specialdesignet net og hermed skåne fiskene mest muligt. Hos MSC anses denne metoder som bæredygtig, det handler dog samtidig om at sikre fiskens sundhed og kvalitet bedst muligt.
Den skånsomt fokuseret fiskemetode og det ædle håndelag er det som er med til at Grøndals ansjoser holder så høj en kvalitet.
ᐧ