Stress kan smages i kvaliteten
Det gode fiskeri handler om at tage vare på havmiljø og råvare uden at gøre skade og forringe kvaliteten på fisken. Mange fisk får skader, når de hives op af havet og “kastes” ned på dækket. Stress og skader påvirker kødets kvalitet, men dette kan undgås med skånsomme fiskemetoder.
Den japanske fiskemetode, ike jime, er kendt for sin humane håndtering af fisken, selvom metoden ved første øjekast virker ret så makaber. Metoden går ud på, at man tager sin levende fisk og perforerer nervebanen, hvilket resulterer i øjeblikkelig hjernedød. Metoden har vist sig at minimere stresshormoner i fisken, fordi den ikke lider en langsom og pinefuld død, men i stedet får ødelagt hjernens nerver, hvilket stopper udskillelsen af bl.a. mælkesyre, kortisol og adrenalin. Herefter udbløder fisken.
Du vil opleve en mærkbar forskel på kødets kvalitet, som er langt mere smagfuld og frisk på grund af den øjeblikkelige aflivning. Ike jime-metoden er særlig anvendt, når fisken skal anvendes i produktion samme dag i stedet for at blive frosset ned.