Et godt brød er en sand hverdagshelt, men også en lækker følgesvend til weekendmenuen. Dette gode brød kræver tid, men smagen er arbejds- og ventetiden værd. Giv dit brød en underspillet smag af ansjos, makrel, tun eller sardin.
Ingredienser
Lidt olie fra enten ansjos, tun, makrel eller sardin | |
3 dl | Lidt mere end lunkent vand |
3 g | Tørgær |
500 g | Mel |
12½ g | Salt |
½ dl | Vand |
Lidt olivenolie |
Fremgangsmåde
Hvor varmt er lunkent vand? Gær skal bruge varme, men for varmt vand dræber gæren. Mærk vandets temperatur mod dit håndled, og når det føles lige akkurat varmere end din kropstemperatur, så er du der. Rør vand og tørgær sammen, og lad det stå i 10 minutter.
Tilsæt mel, og ælt det hurtigt igennem, indtil melet har optaget alt vandet. Lad derefter dejen stå i 20-30 minutter.
Rør salt sammen med den sidste ½ dl vand, og tilsæt saltvandsblandingen til dejen. Ælt derefter dejen rigtig godt igennem i mindst 10 minutter.
Lad dejen stå i 40 minutter, og gentag ælteprocessen tre gange med 40 minutters pause mellem hver æltetur.
Smør et fad med lidt olivenolie, fordel dejen i fadet, og lad den hæve op til dobbelt størrelse.
Dryp olie fra din yndlingsfisk over dejen, og tryk olien ned i dejen med fingerspidserne.
Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse, og bag derefter brødet i en 250 grader forvarmet ovn, til det har en gylden og mørk skorpe, ca. 25 minutter.
Vend brødet ud af formen, og lad det afkøle på en rist i 15 minutter, før du skærer den første skive.