Grøndals Ansjoser

De bedste ansjoser på dåse

Ansjosen er en sjov lille fisk. Selvom ansjosfileten ikke syner af meget, gør dens store umami-smag gør den til et vidundermiddel i køkkenet. Grøndals ansjoser er valgt ud fra et ønske om at finde en ansjos der perfekt balanceret den salte smag med den dybe, elegante umami.

Vi vil gerne have en ansjosfilet der både kan spises direkte på dåsen eller være grundlaget for den perfekte tapenade. Vi mener at vi har fundet en ansjos der er genialt afstemt i smag, konsistens og udtryk. Med Grøndals ansjoser på dåse får du en elegant saltet ansjos der kan stå på egne ben, og desuden er perfekt som smagsgiver i komplekse og dybe retter.  

Ansjoser fra Biscayens vilde vand

Vores ansjoser er produceret af Pujado Solano. Det er en familievirksomhed der stammer fra Nordspanien, hvor fiskeriet har en lang og stolt tradition. Ansjoserne er fanget i Biscayen, hvor bestanden er stor og fiskeriet er bæredygtigt.

De modnes og forædles efter en gammel familieopskrift, og lægges dåser med olivenolie når de har den helt rigtige smag og konsistens. Det konserverer smagen og gør at du får en ansjosfilet der har saft, kraft og bid. 

Hvad er ansjoser?

Det latinske navn på vores ansjoser er engraulis encrasiolus, og den tilhører en stor familie af små byttefisk. De er i bunden af fødekæden, men vi synes ansjoser hører til i toppen af smagen. Traditionelt bliver ansjoser renset og saltet, for så at modne indtil de bliver lagt på glas eller dåse. Der er den  slags du kender som saltet ansjos.

Der findes en anden type, der bliver lagt i vineddike og får en kraftig syrlig smag. De bliver kaldt boquerones, og vi har selvfølgelig en helt igennem fantastisk udgave af de syltede ansjoser i vores sortiment. Ansjoser brugt i madlavning kan hjælpe til en skøn og dyb umami. Brug f.eks. ansjoser til alt fra enkeltstående serveringer til smagsgiver i komplekse retter med utallige ingredienser. Det kan man se alene i vores sortiment, hvor der både er tapenade og fyldte oliven der får glæde af ansjosens gode smag.

Et hav af ansjoser

Vi har en række spændende variationer over ansjoser. Vores ansjosfileter i olie (olivenolie) er et vaskeægte hit. Hvis du mangler en anderledes snack, så er der fyldte oliven med ansjosfyld. Den salte syrlighed fra grønne oliven parrer smukt med den store smag i ansjosen, og skaber en snack der er både anderledes og kraftfuld.

Vi har selvfølgelig også en færdiglavet tapenade på de gode ansjoser, kapers og sorte oliven. Tapenaden er perfekt til picnicen eller frokostbordet. Hvis du er modig, har vi også syltede ansjosfileter. De bliver kaldt boquerones, og er kendetegnet ved en kraftig, intens syre og ansjosernes karakteristiske dybde.

Det er kræs for kendere, og vi er stolt over at have boquerones i vores sortiment. Prøv dem og oplev ansjoser på en helt anden måde end du er vant til.

 

Du vil måske kunne lide...

Grøndals e-mailliste