Grøndals olivenolie

Olivenolie: madlavningens gyldne dråber

Vi elsker olivenolie hos Grøndals, hvilket kan smages i alle vores lækre dåser hvor den delikate fisk får fylde og modspil fra fremragende olivenolie.

I vores jagt på den gode smag har vi altid haft et godt øje til den kraftige og elskede madolie, for olivenolie af god kvalitet kan løfte salater, retter og selv ydmygt, hvidt brød til nye højder. Det har længe været et ønske hos Grøndals at få det med i sortimentet, men grundet variation, typer og herkomst har det været svært at finde lige netop den olivenolie vi gerne ville præsentere jer for.

Det har været en lang og spændende jagt efter den perfekte spiseolie, men vi synes at vi har fundet noget der virkeligt smager fantastisk. Det er olivenolie på franske Picholine-oliven, så vi er taget lidt ud af vores portugisiske verden, men vi synes at det er en ganske ypperlig olivenolie.

Hvad er olivenolie?

Olivenolie er en vegetabilsk olie der er udvundet af oliven. Den mest kendte er den koldpressede jomfruolivenolie, der bruges i madlavning, hvor den karakteristiske smag kan tilføje både bredde og dybde til næsten alting. Fordi koldpresset olivenolie holder meget af den smag der er i oliven, så er valget af olie meget personligt, og kan nærmest nærme sig forholdet til at finde god vin eller spændende øl der lige passer din smag.

Variationen i olivenolie når det gælder smag, syre, salt og fedme gør det til et rent slaraffenland for smagsfanatikere. Det er virkeligt en olie der gør sit allerbedste for ikke at være smagsneutral, og bredden i olivenolie kommer direkte fra den terroir og de sorter der bliver brugt. Det er en udbredt madolie i hele Sydeuropa, og mange lande har deres egen udgave der afspejler madkulturen og traditionerne i landet.

Hvad kan man bruge olivenolie til?

Spørgsmålet er snarere hvad man ikke kan bruge olivenolie til - vi synes at den delikate olie gør sig urimeligt godt i næsten alt mad der har brug for lidt ekstra smag og lækkerhed. De klassiske serveringer med hvidt brød, salt og olivenolie kan være med til at rense smagsløgene mellem retter, eller stå for sig selv som en lækker snack.

Vi bruger olivenolie til vores lækre syltede ansjoser, for at give den kraftige syre modspil, og Grøndal selv sværger til hjemmelavet mayo lavet på olien fra vores tun. Og hvad ville salat være uden vinaigrette, hvor eddike og olie mikses sammen til en sand triumf? Du kan også stege i olivenolie, forudsat den er ren nok, og du ikke sætter varmen for højt, men vær opmærksom på at opvarmning fjerner nogle af smagsnuancerne i olien.

God madlavning kræver gode ingredienser, og olie og andet fedtstof er ofte det der binder madens nuancer og noter sammen til en symfoni af velsmag. Vi synes selv at vi har et virkeligt godt bud på en olie der kan hæve dine kulinariske oplevelser, men prøv den selv, og vurdér om vi har ret.

Grøndals e-mailliste