Oliven

Olivenbrød

Olivenbrød

 

Så skal der bages! Mennesket har bagt brød, siden der kom ild i bålet, og nogen fandt ud af noget med vand og mel og en smule salt i klippehulernes skær. Et godt madbrød redder stadig dagen.

 

Ingredienser

2½ dl lunkent vand
300 g hvedemel, tipo 00 eller durum
2 g gær eller 50 g aktiv surdej
6 g salt
Olivenolie
1 ds. oliven

 

Fremgangsmåde

Det er en meget våd dej – så er du forberedt. Bland vand, mel og gær eller surdej, og lad det stå i 30 minutter.

Drys salt over dejen, og ælt dejen igennem ved 10 gange at trække dejen fra siderne og trykke den ned i midten. Gentag denne proces 3 gange med 30 minutters mellemrum.

Smør en form med olivenolie, læg dejen heri, og lad den hæve til dobbelt størrelse.

Åbn dåsen med oliven, og hæld lagen fra. Fordel olivenene jævnt i dejen, og dryp masser af god olivenolie over. Tryk ned med alle 10 fingre, så dejen bliver hullet, og olien bliver mast ned, samtidig med at der ligger olie på toppen.

Lad igen dejen hæve til dobbelt størrelse, og bag derefter ved 250 grader i 15 minutter. Skru ned på 200 grader, og bag brødet, til det får en mørk gylden farve. Det tager ca. 20 minutter.

Dejen kan med fordel laves dagen forinden og hæve tildækket på køl til dobbelt størrelse inden bagning. Jeg ved, det tager tid, men det er indsatsen værd.