Hiv årets forsommerkasse i land // 1-3 dages levering // fri levering 499,-

Produktet blev tilføjet til din kurv

BPA-fri dåser - hvad betyder det, og hvorfor er det godt?

Du har med næsten garanti set, at nogle af de plast- og metalbeholdere, du køber i dag, er mærket “BPA-fri”, eller måske har du set overskrifter, som har haft forkortelsen i sig. Hertil er det helt plausibelt, hvis du også er begyndt at spekulere lidt over, hvad BPA egentlig er, hvad BPA-fri betyder - og hvorfor det er så vigtigt, at for eksempel fødevareprodukter er fri fra det? Læs med her og bliv meget klogere på netop det. 

Hvad er BPA?

BPA er en organisk kemisk forbindelse, som har været brugt til at hærde plast - og dermed gøre det stærkt og modstandsdygtigt - i mere end 50 år. Det årlige forbrug af BPA ligger på omkring 3,8 millioner tons på verdensplan - og godt fem procent af dette forbrug anvendes til produkter, som kommer i kontakt med fødevarer, herunder for eksempel emballage og beholdere. Det er hertil et kemikalie, der er til af finde overalt, både i medicinsk udstyr, cd’er, vandflasker, i foringen af dåsemad og drikkevarer og mange andre produkter.

BPA og dåsemad 

BPA fungerer som en form for byggesten, når der skal produceres polycarbonatplast (PC) og epoxyharpikser - og når BPA er omdannet til plast, vil der være en meget lille overskudsrest tilbage i plasten. 

PC er en let, gennemsigtig og brudsikker plast, som anvendes til blandt andet elektrisk udstyr, køkkenudstyr, kufferter, legetøj og meget andet. 

Epoxyharpikser er, når denne form for plast er hærdet, inerte materialer, som ikke reagere med andre stoffer. Derfor bruges disse som beskyttende overfladebehandling, især indvendigt i metaldåser, da det er med til at opretholde kvaliteten og holdbarheden af både drikkevarer, men også i konserves. Dette er med til både at beskytte fødevaren fra metallet, men også metallet fra fødevaren - og det er kun godt. Men, hvorfor findes der så BPA-fri dåser?

Er BPA farligt? 

Da der altid vil være en lille overskudsrest af BPA, når man producerer både PC og epoxyharpikser, betyder det også, at der kan findes BPA i de fødevarer, som er i kontakt med de to former for plast. BPA kan nemlig sive ind i vores mad- og drikkevarer, hvorved vi mennesker vil optage det i vores krop - men, hvad betyder det?

Et hormonforstyrrende stof 

At BPA kan sive ned i føde- og drikkevarer er særligt problematisk. Det viser sig nemlig, at kemikaliet, eller stoffet, er hormonforstyrrende. Oftest kan det dog være svært at sige noget helt konkret om, hvilke effekter sådanne stoffer kan have, men effekterne af BPA har vist sig at være så problematiske, at EU har vurderet det som værende hormonforstyrrende i mennesker. 

At BPA er hormonforstyrrende i mennesker betyder blandt andet, at det kan påvirke på drenges sædkvalitet, således den er faldende, mens det kan have betydning for, at piger går tidligere i puberteten. Det er dermed et stof, som er skadeligt for fertiliteten, hvorfor det også er blevet forbudt at anvende BPA i produktionen af PC til sutteflasker, drikkekopper og -flasker til børn under 3 år. 

Hvad betyder BPA-fri - minimer din eksponering af stoffet

Selvom BPA endnu ikke er forbudt i produktionen af mange andre produkter, er det stadig en god idé at undgå det hormonforstyrrende stof, når du køber mad og drikkevarer i plast- og metalemballage. I bunden af metal- og plastemballage, kan du se, hvilken plastiktype det pågældende produkt er pakket ind i. Se her efter plasttype 7 (PC), som blandt andet er plastik med BPA og undgå disse emballager og beholdere. 

Det er samtidig også, og heldigvis, blevet meget nemmere at gennemskue BPA-indholdet i dag, da flere og flere fødevare, herunder konservesdåser, er mærket BPA-fri. Når for eksempel en dåse er mærket BPA-fri, betyder det nemlig, at denne ikke indeholder epoxyharpikser fremstillet med BPA, og på den måde, kan du sikre dig, at du undgår kemikaliet helt. Dette gør sig også gældende, når du køber dåsefisk fra Grøndals, som alle er fri for BPA

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er BPA fri dåser?

BPA-fri dåser er dåser, som ikke bruger epoxyharpikser som er fremstillet med PBA til at beskytte fødevare for metallet og omvendt. 


Hvilke produkter er BPA fri? 

Dåsefisk fra Grøndals er alle mærket BPA-fri, således du kan være helt sikker på, at du ikke bliver eksponeret for det hormonforstyrrende stof.

Fri fragt 499,-

Til pakkeshop

Leveringstid

1-3 hverdage

Kundeservice

Alle hverdage fra 10 til 15

Fortrydelsesret

30 dages returret

Din kurv er tom

Fortsæt med at handle