Hiv årets forsommerkasse i land // 1-3 dages levering // fri levering 499,-

Produktet blev tilføjet til din kurv

Skipjack tun - Det bedste valg af dåsetun

Skipjack tun til bæredygtig dåsetun stangfisket af Santa Catarina i Atlanterhavet

Skipjack tun - Det bedste valg af dåsetun

Skipjack tun er en af verdens mest populære og udbredte tunarter inden for tun på dåse. 

Hos Grøndals forhandler vi kun dåsetun der indeholder skipjack tun, som vel at mærke udelukkende er fisket på stang og line. Denne form for dåsetun kaldes også stangfisket skipjack tun og er certificeret inden for INPLF (international stang og line fiskning). 

Fiskemetoden er pokkers vigtig at nævne, idet det desværre ikke er alle fangstmetoder, der er lige bæredygtigt tunfiskeri.

Du har måske set videoer af denne tunfiskeri-metode hvor tunen kastes med stangen bagover og klasker ned i dækket. Men sådan fiskes Grøndals tun ikke. 

Vores stangfiskede tun bliver i stedet omhyggeligt afkroget og lagt i kasser med is. 

På den måde skåner vi tunfisken og dermed undgår vi at tunkødet beskadiges.

For hvorfor forringe råvaren i den naturskånsomme fangstmetode? En anden gevinst ved denne fangstmetode er, at vi kan sikre et tunfiskeri uden delfiner og skader på hverken biodiversitet og havmiljø, det vil sige at Grøndals tun er tun uden bifangst.  Det gør vi, fordi vi kun ønsker at sælge fiskekonserves med omtanke for både fiskeri, fiskearter, havet, producenter og social ansvarlighed.

Den dåsetun du finder hos Grøndals kommer fra Atlanterhavet, der er notorisk kendt for at være et meget renere, ikke-forurenet havområde. Området, hvor vores producent Santa Catarina fisker skipjack tunen, er efter fiskens yngletid, og når den trækker nordpå.

Skipjack som tunart - og hvorfor den er særligt god til dåsetun

Som tidligere nævnt er skipjack den mest forekomne tunart. Skipjacken er nemlig en hurtigt voksende tunfisk, der bliver kønsmoden i dens første leveår. Derfor er den særdeles reproduktiv og modstandsdygtig over for overfiskeri. 

Når vores producent Santa Catarinas håndterer vores skønne tunkonserves, er det af stangfisket Skipjack tun med en vægt på mellem 5 til 8 kg., hvilket svarer til en alder på mellem 3 og 5 år. Det vil sige, at de både har nået at reproducere sig og at de har en god størrelse for fiskeriet. 

Til sammenligning har den blåfinnede tun rask væk en vægt på 400 kg, ligesom den blåfinnede tun lever i op til 20-25 år. Den er først kønsmoden i sit 7 leveår og dermed har den også en lavere reproduktion end skipjack tun. Derfor er blåfinnede tun i flere farvande også truet af overfiskeri. 

Gå efter færre tungmetaller og dåser fri for skadelig kemi

Én af mange fordele ved tunarten skipjack er bl.a. dens lille størrelse, hvor skipjack tun naturligt hører til de mindste tunfisk.

Netop grundet dens størrelse, har skipjack tun et naturligt lavere indhold af tungmetaller end de store tunfisk, som eksempelvis den blåfinnede tun.

Da tun er en rovfisk, og rovfisk gennem deres føde ophober tungmetal, gælder det om at finde mindre og yngre tunfisk, idet de naturligt akkumulerer færre tungmetaller.

Hos Grøndals stiller vi krav til at der årligt foretages rapportering og måling af tungmetal, og igennem de sidste 5 år har vi set at vores dåsetun har 70-75% mindre tungmetal end Fødevarestyrelsens grænse på 1mg. 

En tommelfingerregel er nemlig, at jo større og ældre tun er, des flere tungmetaller er der i fisken. Det er blandt én af mange årsager til, hvorfor skipjack tun er den bedste tunart at vælge, når du ønsker et lavt antal tungmetaller. 

Køber du dåsetun hos Grøndals, får du derfor tun med et naturligt lavt antal tungmetaller.

Grøndals tun kommer desuden i BPA-fri dåser, fordi det er en stærk grundværdi for os, at du kan få konserves, uden at skulle bekymre dig om unødig og skadelig kemi. 

Det er det, vi kalder for “de gode dåser”.

Valg af producenter - Ansvarlighed i højsædet

Hos Grøndals stiller vi krav til producenter og har udvalgt Santa Catarina som vores tunleverandør på baggrund af et fælles værdigrundlag, ligesom der heller ikke er nogen B-produktion.

Vores tunfisk er fisket med stang og line - og uden bifangst. Stangfiskeri er en selektiv metode, som ikke skader andre fisk eller havmiljøet - og anskues derfor for at være blandt de mest bæredygtige fiskerimetoder.

Køb skipjack tun af høj kvalitet hos Grøndals

Når du køber fiskekonserves hos Grøndals, køber du først og fremmest tunfilet af høj kvalitet, som er fisket med omtanke - uden bifangst og skade på havmiljøet. 

Dernæst får du en ren og ærlig smag, der skyldes vores høje og kompromisløse krav til smagen og den producent, vi samarbejder med.

Sundhedsmæssigt er skipjack tun på dåse også en ernæringsrig fisk. Den er rig på proteiner, omega-3-fedtsyrer, D-vitamin og B12-vitamin.

Ofte stillede spørgsmål

Må du spise dåsetun som gravid eller ammende?

Vi anbefaler, at du ikke spiser dåsetun som gravid eller ammende. 

Men hvis du vælger at spise dåsetun, bør du gå efter skipjack tun med et naturligt lavt indhold af tungmetaller. 

Børn og dåsetun - Hvordan er det med det?

Ligesom voksne anbefales børn at spise forskellige og varierede fisk. 

Børn under 3 år frarådes dog at spise tun ifølge Fødevarestyrelsen, hvilket gælder både tunbøffer og dåsetun.

For børn over 3 år, anbefales det at spise op til 1 dåsetun om ugen - Men undgå dåser med albacoretun (hvid tun), idet det har et højere indhold af kviksølv. I stedet er skipjack tun at foretrække for børn.

Må man spise tun? 

Naturligvis, men du bør vælge tun med omtanke og forholde dig nysgerrigt og kritisk.

Det har tidligere heddet sig, at det var politisk ukorrekt at spise tun - men det er vores viden og tro, at køber du skipjack tun, er det en helt anden historie.

Fri fragt 499,-

Til pakkeshop

Leveringstid

1-3 hverdage

Kundeservice

Alle hverdage fra 10 til 15

Fortrydelsesret

30 dages returret

Din kurv er tom

Fortsæt med at handle