Hvilken betydning har Dolphin-Safe certificeringen?

Hvilken betydning har Dolphin-Safe certificeringen?

Gennem årtier er millioner af delfiner på verdensplan blevet fanget som bifangst i forbindelse med tunfiskeri. For at komme denne bifangst til livs, er Dolphin-Safe certificeringen blevet oprettet. Dolphin-Safe certifikatet er kort sagt din garanti for, at produktet lever op til kravene omkring delfinsikker fiskeri, men selvom certificeringen har reddet mange delfiner, har den også en anden bagside.

Certificeringen som har reddet millioner af delfiner

Når fiskerne sejler af sted i jagten på tun, spejdes der ikke længere efter delfiner i vandoverfladen. Før i tiden var det meget almindeligt for fiskere at holde øje med delfiner, fordi tunfiskene ofte svømmede under dem. For at undgå den store mængde bifangst af delfiner gik man i stedet over til mere selektive fangstmetoder og lovgivninger på området, hvilket resulterede i en markant reducering af dødeligheden blandt delfiner.

USA var de første til at indføre Dolphin-Safe certificeringen i slutningen af 1980'erne, og efterfølgende er flere lande fulgt efter verden over. For at blive en del af Dolphin-Safe certificeringen skal fiskeriet overholde en række krav og lovgivninger. For eksempel er det ikke længere tilladt at jage stimer og bruge store net, når der fiskes efter tun, da delfinerne ellers vil vikle sig ind i nettet og dø. 

Selvom Dolphin-Safe værner om delfinerne, er der stadig ved nogle fiskeri ingen garanti for, at andre havdyr, såsom havskildpadder, har måtte lade livet. Derfor bør du som forbruger stadig forholde dig kritisk, når du står i supermarkedet, og skal vælge dåsetun til aftensmaden.

Find Dolphin-Safe tun hos Grøndals

Hos Grøndals er bæredygtigt fiskeri et af vores fokusområder, og derfor stammer vores skipjack dåsetun udelukkende fra tunfisk, som er fisket ved udelukkende brug af stang og line. Når du køber smagfuld tun fra Grøndals, er tunen både IPNLF certificeret og Dolphin-safe. IPNLF certificeret tun er din garanti for en naturskånsom fangstmetode, som selektivt fanger hver enkelt tunfisk - herved undgås bifangst, såsom delfiner, havskildpadder eller andre havdyr.

Vi går hverken på kompromis med bæredygtighed eller den gode smag, da vi mener disse to går hånd i hånd. Du kan derfor trygt sætte dine tænder i Grøndals dåsefisk - som i øvrigt er helt fri for skadelig kemi.

Læs næste

Fiskeopdræt - hvordan fungerer det?
Ansjoser og sardiner - Hvad er forskellen?

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer er modereres, før de bliver offentliggjort.

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.