Forskellen på hel- og halvkonserves

Forskellen på hel- og halvkonserves

Hvis du hidtil har tænkt: “konserves er da konserves, alt sammen kan stå ved stuetemperatur” -  Så vil du få mere ud af denne artikel, end du formentlig havde tænkt ved første øjekast.

Den grundlæggende forskel på hel- og halvkonserves kan forstås ud fra det engelske ord preserve, at bevare, og dermed at hengemme fødevarer.

Man kan som en god tommelfingerregel sige: halvkonserves er halvt så “gode” som helkonserves. Forstået således, at helkonserves kan opbevares ved stuetemperatur i flere år, og halvkonserves oftest kun holder under et år og skal opbevares koldt. 

Temperaturkrav til halvkonserves varierer alt afhængig af fiskekonserves. F.eks. skal Grøndals syltede ansjoser (anchoa de boqurones) opbevares ved 5 grader, hvor vores saltede ansjosfileter kræver 5-12 grader. 

Lad os dykke ned i begrebet, konserves

Helkonserverede konserves er betegnelsen for fødevarer, der har gennemgået autoklavering, hvor halvkonserves ikke har gennemgået autoklavering. Læs mere om autoklavering nedenfor, men forstå for nu autoklavering som en form for henkogning.

Måske har du tidligere henkogt marmelade på glas. Processen er sammenlignelig, da formålet med henkogning er at slå mikrober ned og sikre at fødevaren kan hengemmes.

Jeg bliver faktisk lidt lykkelig indeni, da konserveringen af både sardiner og ansjoser har givet os mennesker gastronomiske oplevelser med høj næring og sundhed.

Lidt om konserveringens faddere

Ophavsmanden til konserves er Nicolas Appert, som også kaldes for fader til fødevarevidenskaben. I 1700-tallet opfandt han konserveringsprocessen med henblik på at sikre de franske marine langtidsholdbare fødevarer. I 1864 satte Louis Pasteur Apperts opfindelsen på formel, hvilket gav ham tilnavnet faderen af baktalugien.  

De to opfinderes bidrag til den moderne fødevarevidenskab må ikke stå uvist hen, da det netop er deres studier, der sikrer, at vi i dag kan nyde fisk på dåse uden at bekymre os om risici ved hengemte fødevarer.

Fiskeanretninger

Hvad er autoklavering?

Autoklavering er en kraftig varmebehandling, som har til formål at sterilisere mikrobiologiske substrater og inficeret materiale. Processen sker ved forhøjet tryk og med en temperatur på minimum 110 grader - ideelt set 121 grader, som giver en endnu længere holdbarhed.

Opvarmning sker med gas, damp eller el, hvilket gør det muligt at regulere trykket for at forhindre overophedning. Autoklavering anvendes ikke kun inden for fødevarebranchen, men er ligeledes en yderst vigtig proces inden for lægeindustrien, hvor udstyr, såsom kirurgiske instrumenter og lægemidler, skal steriliseres.

Når konserves autoklaveres undgås bakterievækst og toksindannelse af bakterien clostridium botulinum, hvilket i værste fald kan resultere i botulisme, også kaldet pølseforgiftning, som kan medføre lammelse i kroppen.

Hvad er halvkonserves?

Halvkonserves er betegnelsen for konserves, der ikke er autoklaveret. Det vil sige, at produktet enten er varmebehandlet ved lavere temperatur eller slet ikke er varmebehandlet. Herved reduceres holdbarheden naturligvis markant sammenlignet med helkonserves. Halvkonserves har typisk en holdbarhed på omkring 6 måneder, og skal opbevares på køl - selv før åbning.

Grøndals ansjosfileter kommer fra hele ansjoser, som saltes i 6 mdr. og derefter fileteres, hvorefter de nænsomt kommes på dåse med olivenolie. 

Hvis man valgte at autoklavere dette produkt, ville man opleve at ansjosfilterne smeltede ud i olivenolien. Lidt som når man f.eks. bruger ansjosfilterne i en tomatsauce eller på en pizza.

Forskellen på hel- og halvkonserves

Har du undret dig over, hvad forskellen på hel- og halvkonserves er? Kort sagt har helkonserverede fødevarer en længere holdbarhed på over 1 år, mens halvkonserverede fødevarer har en holdbarhed på omkring et halvt år.

Helkonserves kan opbevares ved stuetemperatur, mens halvkonserves skal opbevares på køl. Halvkonserves opvarmes til 72-75 grader, hvilket dræber mikroorganismerne, mens bakteriesporerne får lov at blive. Dette er grunden til at halvkonserves skal opbevares på køl, indtil de konsumeres.

Delikate helkonserves dåsefisk

Vi er altid på jagt efter den gode smag. Vores dåsefisk er resultatet af naturskånsomt fiskeri og kærligt håndværk - vi går hverken på kompromis med kvalitet eller samvittighed, da vi mener, de går hånd i hånd. 

Grøndals koldrøget laks i økologisk olivenolie er helkonserveret, og har en holdbarhed på +2 år fra købsdatoen. Denne smagfulde laks med færøske aner skal derfor ikke opbevares på køl, som mange andre koldrøget laks normalt bør.

Vores helkonserverede sardiner smager fantastisk på en skive frisk rugbrød eller flute sammen med lidt purløg og et æg til. De fås med smag af tomat, krydderier eller med olivenolie. Server sardinmaden til frokost, til bruschetta eller som et lille lækkert mellemmåltid.

En anden populær helkonserveret dåsefisk er Grøndals tun, som er fanget på den mest naturskånsomme måde. Tunen fås i et væld af delikate smagsvarianter, herunder ingefær, mild chili, fennikel, timian og olivenolie.

 

 

FAQ

Hvad er helkonserves?

Helkonserves er autoklaveret, kan opbevares ved stuetemperatur og har en holdbarhed på minimum 1 år i uåbnet tilstand.

Hvad er halvkonserves?

Halvkonserves er ikke autoklaveret, skal opbevares på køl, og har en holdbarhed på et halvt års tid i uåbnet tilstand.

Læs næste

Ansjoser og sardiner - Hvad er forskellen?
Carrageenan; hvad er alge stabilisator?

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer er modereres, før de bliver offentliggjort.

'

Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.