Til 4 personer
En fransk klassiker, som vi tilmed godt kan tillade os at kalde en gammel svend, da brandade menes at have rundet de franske middagsborde siden 1500-tallet. Den serveres traditionelt med klipfisk, men forandring fryder af og til, så vi skifter sardiner ind. Det er ikke så dumt.
Ingredienser
2 ds. | Grøndals sardiner |
400 g | kartofler |
Sødmælk | |
5 fed | hvidløg |
2-3 kviste | frisk timian |
2 spsk. | smør |
Salt og peber | |
Citron | |
Persille eller purløg |
Fremgangsmåde
Skræl kartoflerne, og skær dem i tern a 3 x 3 cm. Læg dem i en passende gryde, og tilsæt sødmælk, så det akkurat dækker kartoflerne. Kog kartoflerne sammen med knust hvidløg og de friske timiankviste, til kartoflerne er møre. Fjern derefter timiankvistene, og hæld mælken fra, men gem den til at justere brandaden.
Rør kartoflerne med smør, og justér evt. med mere af kogemælken til en let kartoffelmos. Tilsæt både sardiner og olie til kartoflerne, og rør det sammen, så fisken er jævnt fordelt, men stadig ligger i mindre stykker. Smag til med salt, peber, citronsaft og revet citronskal, og giv brandaden et grønt drys af grofthakket persille eller purløg.
Servér med ristet brød og en grøn salat.