Ansjoser og sardiner - Hvad er forskellen?

Ansjoser og sardiner - Hvad er forskellen?

Hvis du har svært ved at skelne mellem sardiner (sardina pilchardus) og ansjoser (Engraulis encrasicolus), er du ikke alene. Vi oplever ofte at folk bytter om på dem. Umiddelbart ligner de små fisk hinanden, men forskellen på sardiner og ansjoser er ikke til at tage fejl af.

Så snart ansjoser og sardiner holdes op mod hinanden, kan du også se en tydelig forskel udseendemæssigt. Sardinen er længere og kødet er hvidt, mens ansjoser er mindre og har mørkt kød. Du vil også kunne kende forskel på skællet, som på sardinen er sølvagtigt, hvor ansjosen har en grøn-blå ryg med en sølvfarvet underside.

Der er også en væsentligt forskel på, hvordan ansjoser og sardiner håndteres efter fangst.

Når ansjosen er renset, bliver den oftest lagt i saltlage i op til 6 mdr., som får fisken til at trække sig sammen, hvilket skaber den intense umami og det faste kød. Men ansjoser kan også råmarineres i olivenolie og vineddike. Grøndals syltede ansjoser er anchoas y boquerones eller blot kaldt Boquerones. Herefter fileteres fisken og lægges på dåse - typisk med en god olivenolie.

Sardinen derimod, bliver som oftest dampet, når den er renset. Herefter fileterer nogle producenter dem fri for ben, mens den klassiske portugisiske dåsesardin lægges hele på dåse, hvorefter dåsen lukkes og autoklaveres.   

Den grundlæggende forskel er dermed, at ansjoser er saltede halvkonserves, og sardiner er dampede helkonserves. Det vil sige, at ansjoser på dåse ikke autoklaveres, og derfor ikke bør opbevares ved stuetemperatur, som sardiner på dåse kan. 

Ansjoser bruges som oftest til en tapas eller i madlavningen, hvor sardiner typisk spises på godt rugbrød.

Men hvad så med Sardeller?

Nogle har en tendens til at forveksle sardeller med sardiner, vi medgiver at navne ligger rigtig tæt op ad hinanden. Men hvad er Sardeller så, tænker du måske? 

Sardeller er halvkonserveret saltede ansjoser, som er kendetegnet ved deres dybe smag, der dels er salt og umami smag, som kommer sig af den fermenteringsproces, som fisken har været igennem under saltningen. Saltede ansjoser el. Sardeller kan både købes i olie på glas eller på dåse.

Er dåsefisk sundt for kroppen?

Både sardiner og ansjoser er værdifulde kilder til omega 3-fedtsyrer, som er uundværligt for at opretholde en sund, velfungerende hjerne og krop. Derudover indeholder begge fisk D- og B12 vitaminer, jern, zink, protein og niacin.

Det er særligt sardiner på dåse, som er kendt for at være en superfood. Dette skyldes det høje proteinindhold i kombination med omega-3 og de øvrige vitaminer og mineraler - deraf det gamle ordsprog; a sardine a day keeps the doctor away.

Så snart fiskene konserveres på dåse, øges deres naturligt lave indhold af natrium. Når du indtager ansjoser på dåse, bør du altid være opmærksom på saltindtaget - og særligt hvis du døjer med blodtrykket, får vanddrivende medicin eller lider af andre hjerte-kar sygdomme. Som med alt andet fødevareindtag gælder det om at spise varieret, og hvis du får lyst til en dåse lækre ansjoser, kan du nøjes med en enkelt af høj kvalitet og i stedet spare på saltindholdet et andet sted.

Hos Grøndals finder du nok verdens bedste konserverede sardiner og ansjoser. Begge fisk er fanget med naturskånsomme net fra mindre både, hvorefter de pakkes i BPA-fri dåser. Dåsefiskene fås i flere forskellige smagsvarianter, som alle vil kæle for din smagsløg. 

Reading next

Hvilken betydning har Dolphin-Safe certificeringen?
Forskellen på hel- og halvkonserves

Leave a comment

All comments are moderated before being published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.