Til 3-4 personer
Paella er Spaniens geniale version af biksemad. Man tager lidt af det, som man har, tilsætter måske et par rester fra fryseren og får det hele til at svinge med ris, grøntsager og 20 minutters koncentreret kærlighed ved komfuret. Husk, paella kan varieres med chorizo, fjerkræ, hele skaldyr og flere grøntsager.
Ingredienser
1 ds. | knivmuslinger |
1 ds. | muslinger i escabeche |
1 ds. | blæksprutter i olivenolie |
Olivenolie | |
3-4 fed | hvidløg |
1 | rød peberfrugt |
1 | løg |
½ tsk. | sød paprika |
½ ds. | hakkede tomater |
2½ dl | paella-ris |
5 dl | fond eller bouillon – grøntsag, fisk eller høns |
Salt og peber | |
½ tsk. | safrantråde |
Bredbladet persille | |
Citron |
Fremgangsmåde
Åbn dåserne med muslinger, og gem lagen. Åbn blæksprutterne, og kassér lagen.
Varm lidt olivenolie op på en stor pande, og sautér knust hvidløg, finthakket peberfrugt og finthakket løg i 3-4 minutter, uden at det tager farve. Tilsæt sød paprika og hakkede tomater, og lad det simre 2-3 minutter. Drys risene over, og vend dem rundt, så de bliver blandet godt med saucen. Hæld fond eller bouillon over risene, krydr med salt og peber, og fordel safrantrådene over risene. Skru ned på lavt blus, og lad retten simre, uden at du rører i den. Løsn blot risene indimellem med en træske uden at røre rundt i retten – den skal have en tynd og sprød stegeskorpe i bunden, når retten er klar. Smag løbende på saucen og risene, og krydr evt. lidt med salt og peber.
Når væsken er næsten absorberet, fordeles muslingerne og blæksprutterne i risene, og den gemte lage hældes ved. Når væsken er absorberet, slukker du for varmen og lader risene trække i 10 minutter inden servering. Drys med masser af hakket persille, revet citronskal og lidt olivenolie.