Ansjos

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato er klassikeren, og dermed også det som denne opskrift kommer til at fokusere på. Men ønsker du at bruge andet en tyndskåret oksekød, skal jeg ikke være den som stopper dig. Grøndals Vitello går fx godt sammen med et lækkert stykke surdejsbrød, eller med årstidens friske grønsager - uanset om de er bagte, grillede eller rå.

 

Ingredienser

2 dåser Grøndals småstykker af tun i olivenolie eller 1 stor dåse af denne tun
1 håndfuld kapers (hjemmelavet kapers på hyldebær eller ramsløg er lækkert at bruge)
1 lille håndfuld frisk timian
1 lille håndfuld frisk oregano
50-100 g mayonnaise (gerne hjemmerørt, hvor du bruger olien fra tunen)

 

Fremgangsmåde

Først skal du beslutte dig for, om du ønsker en fin eller rustik tunsauce. Går du efter den fine, kan du med fordel finde en blender eller foodprocessor frem. Og vælger du den mere rustikke, kan du evt. bruge en røremaskine eller alternativt røre den i hånden. Rører du den med håndkraft, skal du bruge en stor skål og et piskeris.

Mayonnaise

Når du har fundet dit udstyr frem, er det tid til at piske en mayonnaise. (du kan også bruge en færdiglavet). Held olivenolien fra tunfisken op i en kande. Det gør doseringsprocessen lettere. Slå en æggeblomme ud i en skål, tilsæt lidt salt og syre, og pisk det til en luftig masse. Når æggeblommen er blevet luftig, skal du begynde at tilsætte lidt olie - men vær varsom, for det er nu der er størst risiko for at mayonnaisen skiller!

Dryp 5-6 dråber af olie ned i massen mens du pisker og fortsæt denne forsigtige proces indtil, at du fornemmer at den luftige masse begynder at blive tykkere. Når du fornemmer at æggeblommen og olien er legeret (blevet tyk), så kan du roligt piske resten af olivenolien i. Nu skal du blot smage den til med salt, peber og citron (du kan også bruge lidt lys eddike).

Tonnato

Kom tun (drænet), kapers, krydderurter, (evt. ansjoser) og halvdelen af citronsaften samt skallen op i din skål/blender og vend det sammen. Kom din 50g. mayonnaise i og miks det til det har den ønskede konsistens. Nu skal den blot krydders med salt og citronsaft, og måske en smule ekstra mayonnaise. Skulle du have en rest mayonnaise tilovers, kan du med fordel komme den på køl!

Kalvekødet, hvis du går af væk fra den grønne sti

Kalvekødet skærer du i så tynde skiver som muligt. Jo tyndere, desto bedre.

 

Serveringsforslag

Til grønt: Klargør dine grønsager og læg dem f.eks. på et fad. Smør din Vitello Tonnato ud på et par tallerkner eller kom den i skåle, og voila der er serveret!

Til kød: Anret din Vitello Tonnato, ved at lægge de tyndskåret skiver af kalvekødet på en tallerken. Smør tunsaucen udover kalvekødet, så det dækker det meste af kødet. Dekorér evt. med en håndfuld kapers. Du kan med fordel servere et stykke lækkert surdejsbrød ved siden af.

Læs næste

Grøndals - Rørt tun ala Escalivada
Grøndals knuste kartofler med spicy tundip

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer er modereres, før de bliver offentliggjort.

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.