VI FLYTTER LAGER // FORVENT LIDT LÆNGERE LEVERINGSTID // FRI LEVERING 499,-

0

Din indkøbskurv er tom

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato - en italiensk inspireret tunsauce med tyndskåret oksekød

Hvis du har været i den norditalienske region - Piemonte, er du helt sikkert stødt på klassikeren Vitello Tonnato.Denne klassiske italienske ret består af en meget klassisk & cremet tunsauce, som kan bruges til flere forskellige sammenhænge. Tonnato er nok mest kendt for sit sammenspil med lækkert tyndskåret kalvesteg, som i daglig tale kaldes for Vitello Tonnato. Men denne utrolig lækre tunsovs kan også sagtens gå til mange andre retter.

Vitello Tonnato er klassikeren, og dermed også det som denne opskrift kommer til at fokusere på. Men ønsker du at bruge andet en tyndskåret oksekød, skal jeg ikke være den som stopper dig. Grøndals Vitello går fx godt sammen med et lækkert stykke surdejsbrød, eller med årstidens friske grønsager - uanset om de er bagte, grillede eller rå.

En Vitello Tonnato er helt generelt en kold tunsauce, som lægges oven på tyndskåret skiver af kalvesteg. En Vitello Tonnato laves derfor gerne, dagen efter familien har fået en lækker kalvesteg - og der var rester tilbage. 

 

(Nok til 4 personer)

Ingredienser

Tyndskåret kalvesteg fra dagen før.
1 håndfuld kapers (har du hjemmelavet kapers på hyldebær eller ramsløg etc. er det drøn-lækkert at bruge. Det vigtigeste er at du kan give både salt og en form for floral smag). 
1 lille håndfuld frisk timian.
1 lille håndfuld frisk oregano.

50-100g. mayonnaise (Gerne hjemmerørt ala Grøndals mayonnaise, hvor du bruger olien fra tunen). 

2-3 ansjosfileter (kan undlades).
1 lille håndfuld kapersbær (til pynt).
1 citron (saft og skal).
Salt og peber.
Lidt god olivenolie 

FREMGANGSMETODE

Først skal du beslutte dig for, om du ønsker en fin eller rustik tunsauce? 

Går du efter den fine, kan du med fordel finde en blender eller foodprocessor frem. Og vælger du den mere rustikke, kan du evt. bruge en røremaskine eller alternativt røre den i hånden. Rører du den med håndkraft, skal du bruge en stor skål og et piskeris.  

Jeg bruger selv en røremaskine, da jeg foretrækker en rustik tunsauce hvor man kan se både kapers og krydderurterne. 

Mayonnaise

Når du har fundet dit udstyr frem, er det tid til at piske en mayonnaise. (du kan også bruge en færdiglavet). Held olivenolien fra tunfisken op i en kande. Det gør doseringsprocessen lettere. Slå en æggeblomme ud i en skål, tilsæt lidt salt og syre, og pisk det til en luftig masse. Når æggeblommen er blevet luftig, skal du begynde at tilsætte lidt olie - men vær varsom, for det er nu der er størst risiko for at mayonnaisen skiller!

Dryp 5-6 dråber af olie ned i massen mens du pisker og fortsæt denne forsigtige proces indtil, at du fornemmer at den luftige masse begynder at bliver tykkere. Når du fornemmer at æggeblommen og olien er, det man kalder legeret (blevet tyk), så kan du roligt piske resten af olivenolien i.

Nu skal du blot smage den til med salt, peber og citron (du kan også bruge lidt lys eddike). 

Tonnato

Kom tun (drænet), kapers, krydderurter, (evt. ansjoser) og halvdelen af citronsaften samt skallen op i din skål/ blender og vend det sammen. Kom din 50g. mayonnaise i og miks det til det har den ønskede konsistens.

Nu skal den blot krydders med salt og citronsaft, og måske en smule ekstra mayonnaise. Skulle du have en rest mayonnaise tilovers, kan du med fordel komme den på køl!

Kalvekødet

Kalvekødet skærer du i så tyndeskiver som muligt. Jo tyndere, desto bedre. 

Serveringsforslag 

Anret din Vitello Tonnato, ved at lægge de tyndskåret skiver af kalvekødet på en tallerken. Smør tunsaucen udover kalvekødet, så det dækker det meste af kødet. Dekorér evt. med en håndfuld kapers. 

Du kan med fordel servere et stykke lækkert surdejsbrød ved siden af. 

- velbekomme, Martin Grøndal


Titel

Kommentarer skal godkendes, før de bliver vist

Grøndals e-mailliste