Det gode fiskeri

Hvad betyder det gode fiskeri? 

Det gode fiskeri har stor betydning for Grøndals. Måden vi fisker på nu, har indvirkning på, hvordan havbunden og havmiljøet tager sig ud i fremtiden. 

Derfor vælger vi samarbejdspartnere og producenter, der beskæftiger sig med naturskånsomt fiskeri. Sammen kan vi gøre mere for at skåne havbunden og havmiljøet.

Så lavt et klimaaftryk som muligt

Selvom vi går højt op i bæredygtigt fiskeri, vil der altid være konsekvenser af at drive fiskeri. Så snart man bevæger sig uden for egen have, vil ens handlinger påvirke omgivelserne i et eller andet omfang.

Når fiskerne drager ud på havet i deres både, har vi CO2-udledning. Selvom vores producenter anvender naturskånsomme fangstmetoder, påvirker det stadig havmiljøet - dog i langt mindre grad end store fartøjer. Man bør have et særligt øje for at undgå bifangst og at overholde kvoter. 

stangfisket skipjack tun

Når tunfiskeriet har en god fortælling

Når vi snakker om det gode fiskeri, er vi stolte af vores tunfiskeri, som er særdeles naturskånsomt og selektivt.

Fiskerne gør brug af metoden stang og line, også kendt som stangfisket tun, der bedst er kendt som: én mand, én krog og én tunfisk. Metoden har en minimal indvirkning på havmiljøet, idet fiskeren fanger én skipjack tunfisk ad gangen med håndkraft og derved undgår bifangst.

Når fiskeren hiver tunfisken ombord, afkroges den manuelt, hvilket sikrer kvaliteten af tunkødet fra slag og stød, og dermed undgår vi at forringe fisken som råvarer. Dette resulterer i en sund bestand af både tunfisk og andre fiskearter.

Stangfisket tun er certificeret med det internationale mærkat, IPNLF, hvilket er forbrugerens garanti for en miljøvenlig fangst og fiskemetode. Hver gang du køber IPNLF certificeret tun, støtter du desuden de små lokale fiskere og deres samfund, som hver dag sejler ud på havet og hiver tunfiskene op enkeltvis pr. håndkraft.

Stress kan smages i kvaliteten

Det gode fiskeri handler om at tage vare på havmiljø og råvare uden at gøre skade og forringe kvaliteten på fisken. Mange fisk får skader, når de hives op af havet og “kastes” ned på dækket. Stress og skader påvirker kødets kvalitet, men dette kan undgås med skånsomme fiskemetoder. 

Den japanske fiskemetode, ike jime, er kendt for sin humane håndtering af fisken, selvom metoden ved første øjekast virker ret så makaber. Metoden går ud på, at man tager sin levende fisk og perforerer nervebanen, hvilket resulterer i øjeblikkelig hjernedød. Metoden har vist sig at minimere stresshormoner i fisken, fordi den ikke lider en langsom og pinefuld død, men i stedet får ødelagt hjernens nerver, hvilket stopper udskillelsen af bl.a. mælkesyre, kortisol og adrenalin. Herefter udbløder fisken. 

Du vil opleve en mærkbar forskel på kødets kvalitet, som er langt mere smagfuld og frisk på grund af den øjeblikkelige aflivning. Ike jime-metoden er særlig anvendt, når fisken skal anvendes i produktion samme dag i stedet for at blive frosset ned.

Skånsomme fangstmetoder er vejen frem

Der findes mange måder at bruge net på. En af dem er purse seine fiskemetoden, som er særlig skånsom, da nettene ikke kommer i kontakt med havbunden. Metoden går ud på, at to fartøjer sejler ud på det åbne hav og finder et område med en fiskestime. Herefter trækkes nettene ud, som snøres til i bunden og hejses op på en relativt skånsom måde, så fiskene ikke lider skade.

Når der fiskes med stor præcision efter én fiskeart undgås overfiskning, som er en udbredt problematik blandt fiskere verden over. Ved purse seine fiskemetoden kan der desværre forekomme bifangst - som ved alle andre fiskemetoder, hvor der bruges net.