DÅSETUN ER DEN FISKEKONSERVES MED FLEST FORDOMME. DEN MÅ STÅ PÅ MÅL FOR DELFINDRAB, TUNGMETALLER, OVERFISKERI OG MILJØSKADELIG PRODUKTION. MEN HAR DÅSETUN FORTJENT DET?
Fordommene om tun på dåse
Hvorfor elsker jeg dåsetun?
Det er der flere grunde til, men den største er at jeg altid har været glad for konserves. Det kan lyde lidt absurd, men jeg havde en konservesklub med min morfar. Vi spiste konserves sammen, og prøvede at finde ting der var specielle eller anderledes. Det handlede om eksotiske dåser med mad og historier fra de varme lande. Det står som et af de hyggeligste minder fra min barndom, og gør at jeg altid er på jagt efter ny konserves. For mig er konserves en måde at bevare smag og udtryk i madvarer, og det er en konserveringsmetode der slår alle konkurrenter når det gælder om at bevare friskhed og konsistens. Det var derfor jeg købte en dåse af den mest fantastiske tunfisk jeg nogensinde havde prøvet. En gylden dåse med stang og linefisket skipjack tun. Jeg havde sejlet over Atlanterhavet med en gruppe venner, og da vi landede i Azorerne, så gik jeg på jagt efter konserves. findes der stadigvæk producenter, som fokuserer på kvalitet frem for kvantitet.
Det dårlige ry
De seneste års kraftige vækst inden for især sushi har været med til at udpine tunbestanden, hvor særligt den atlantiske tun er hårdt ramt. Tun er blevet en truet fiskerace, alene på grund af efterspørgslen. Derudover er tun en rovfisk, hvilket betyder at den ophober tungmetaller over hele sin levetid. Det resulterer i at ældre tunfisk har et til tider meget højt indhold af tungmetaller, som vi optager i kroppen når vi spiser dem. TungmetallerneHvordan undgår man tungmetaller i sin salad nicoise?
Man kan ikke undgå tungmetaller 100% i fisk. Men man kan gøre mange ting for at sikre sig at den fisk man spiser er sund og uskadelig. Den skipjack tun jeg fandt på Azorerne er et fremragende eksempel. Arten skipjack (katsuwonus pelamis) hører til i den laveste ende af tun- fødekæden, og det er en hurtigt ynglende tun, som medvirker til at den fiskes yngre, så den har et naturligt lavt indhold af tungmetaller. På grund af dens gode reproduktive egenskaber og hurtige vækst, så er bestanden stabil og skipjacken er derfor ikke truet. Det er tun med god samvittighed. Fiskerne på Azorerne fanger den desuden med stang og line, hvilket betyder at de kun fanger de tun de skal bruge, og at det eneste de fanger er tun. Det vigtigste man som forbruger kan gøre er at gå efter kvalitet over kvantitet. Hvis man ser sig for, kan man få tun der er ansvarlig overfor både naturen og forbrugeren.
Efterlad en kommentar
Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.