Grøndals Brisling

Grøndals brislinger, er fisk af sildearten brisling (Sprattus sprattus) også kaldt sprats eller i sverige skarpsild, brislingen er en fisk i sildefamilien med sin karakteristiske strålefinnede hale. Historisk set har brislinger stortrivedes i Østersøen og kystnært i de danske farvande, hvorfor denne sildefisk også har haft stor betydning for lokale småfiskere i landene med kyst herimod. Brislingen er fortsat udbredt i de danske farvande og i hele Østersøen, men derudover findes brisling sardiner også fra Sortehavet til Middelhavet samt langs Europas kyster helt til Nordnorge.

Brislingen anvendes hovedsageligt som industrifisk. Dog er den også meget kendt som en halvkonserves, hvor brislingen betegnes som 'benfri sild' som oftest anvendes som 'en dreng' med kapers, peberrod og citron på en wienerschnitzel.  Oftest finder man også røgede brislinger, som kan minde om en røget sardin, men ellers leder den smagsløgene hen imod den bornholmske røgede sild eller sol over Gudhjem. I Tyskland spises den røget under navnet Kieler Sprotte.

Grøndals e-mailliste